TV-serier vi aldri glemmer

Det er mange måter du kan bli fortalt en historie på. Du kan se en film, lese en bok, spille et spill eller til og med få servert spennende fortelling via musikk. Men, det å se episode etter episode av en serie kan allikevel bli en helt annen opplevelse som disse andre mediene ikke kan måle seg med. Når du har alt fra 50 til 100 timer å bli kjent med karakterene på, føles disse menneskene nesten som gamle venner du følger gjennom flere år av livet. Her er noen av grunnene til at TV-serier bygger permanente hjem i våre hjerter:

  • Du får oppleve flere år av noens fiktive liv
  • Det er mer tid til hverdagslige øyeblikk enn i en film
  • Du kan diskutere episoder med kollegene mellom sesonger

The Sopranos

Når vi skal snakke om moderne dramaserier, spesielt de du finner på HBO, er det umulig å komme utenom serien The Sopranos. Dette var serien som endret alt, og mange har latt seg inspirere i etterkant. Her følger vi en mafiaboss som sliter med angst og depresjon og prøver å balansere livet som gangster, med livet som familiefar og ektemann. Denne serien har alt, fra lange terapiscener til blodige gjengoppgjør, for ikke å snakke om både filosofi og humor. Det var mange elementer som gjorde dette til serien alle ville etterligne, men her er noen av de viktigste:

  • Umoralsk hovedperson du fortsatt sympatiserte med
  • Realistisk blikk på psykologi og terapi
  • Hvem som helst kunne dø

Game of Thrones

Mens vi er inne på det siste punktet kan vi ikke unngå å nevne Game of Thrones. Dette er en serie som tok mange av elementene fra The Sopranos, og flyttet dem fra New Jersey til fantasilandet Westeros. Dette er en serie som ikke er redd for å vise de mørkeste sidene av menneskeheten, og mye av inspirasjonen kommer fra historiske hendelser. Selv om det er delte meninger om slutten på serien, vil vi nok aldri glemme hva dette mesterverket gjorde med oss første gang vi så det. Dessuten beviste Game Of Thrones at serier fortjener like stort budsjett som storfilmer gjør.

Seinfeld

Det er allikevel ikke alle serier som trenger å være store og episke. Seinfeld var en serie som forandret sitcom-sjangeren like mye som The Sopranos forandret dramaserier. Hemmeligheten var så enkel som at serien valgte å handle om ingenting. Her følger vi fire sære New Yorkere, episode etter episode mens de diskuterer hverdagslige ting som irriterer dem, og mens de blir utsatt for pinlige misforståelser. Larry David, skaperen bak serien, tok dette konseptet videre til sin neste serie Curb Your Enthusiasm. Men det var her det hele startet, og mye av Seinfeld holder seg fortsatt, selv om ikke alt er like relevant lenger.

Twin Peaks

Mens Seinfeld var hverdagslig og lett å relatere til så var Twin Peaks det stikk motsatte. I hvert fall når du begynner å skrape litt under overflaten. Av alle seriene i denne artikkelen er dette den serien som har blitt etterlignet minst. Antageligvis fordi det er så vanskelig. Her får du en merkelig blanding av krim, såpe, komedie, drama og skrekk, og for hvert svar som dukker opp sitter du igjen med tre nye spørsmål. Det var den eksentriske regissøren David Lynch som sto bak denne serien, hvor stemningen kunne forandres på et øyeblikk og ingenting var som det så ut som.

Breaking Bad

Med et originalt konsept som dette var det vanskelig å trå feil. I denne serien møter vi Walter White, en middelaldrende kjemilærer som aldri har stått opp for seg selv eller oppnådd det han ville i livet. Når han blir diagnostisert med kreft bestemmer han seg for å ta kontroll over den siste tiden han har igjen, og han begynner å produsere metamfetamin for å etterlate ekstra penger til familien. Dette går bedre enn han kunne forestilt seg, men mer enn dette vil vi ikke avsløre. For dette er en serie du er nødt til å få med deg om du fremdeles ikke har sett den.