De beste filmene gjennom historien

Det er lite som er bedre enn å sette seg ned for å nyte en god film etter en lang dag. Noen ganger vil vi forsvinne inn i en verden av fiksjon og historier, enten for å bli underholdt eller for å bli utfordret. Smak er subjektivt, og hva som er en god film å slappe av med vil variere etter hvem du spør. Men det er likevel noen filmer som de aller fleste kritikere er enige om at er de beste filmene som er laget. Du kan være enig eller ikke, men de anbefales uansett å se. Dette er de fem beste ifølge imdb.com

  • The Shawshank Redemption
  • The Godfather
  • The Godfather: Part II
  • The Good, the Bad and the Ugly
  • Pulp Fiction

Verdens beste film?

I diskusjonen om hvilken som er verdens beste film, kan lydnivået blir høyt. Forskjellige lister vil gi litt forskjellige svar. Som vi ser over, er det The Shawshank Redemption som trumfer over alle, ifølge imdb.com. Flere filmeksperter er dog ikke enige i denne kåringen. Flere filmeksperter mener at det er Citizen Kane som burde ha kapret førsteplassen. Filmen er fra 1941, og regissert av Orson Welles. Her kan vi virkelig se at det å plukke ut verdens favorittfilm er en smakssak. Filmen rekker ikke engang opp på imbd.com sin topp ti-liste. På nettsidens liste over topp rangerte film ligger Citizen Kane helt nede på 94. plass.

  • Citizen Kane
  • Saving Private Ryan

De beste norske filmene

Det norske kinopublikumet er ikke fremmed for å se norske filmer. Siden 1930-tallet, som blir regnet som norsk films gullalder, har vi fått filmer som Gjest Baardsen og Tørres Snørtevold laget av de store navnene Tancred Ibsen og Alfred Maurstad. Vi har også fått noen muntre udødelige komedier som Fjols til fjells og Den forsvundne pølsemaker, begge med Leif Juster. Siden den tid har vi fått mange klassikere som Fleksnes- og Olsenbanden-filmene. Andre som er verdt å nevne er de mer dramatiske filmene De dødes tjern og Ni liv. Temaene opp igjennom har vært varierte, og gjenspeiler ofte datidens politikk og samfunnsrelaterte problemer som alenemødre, arbeiderklassen og utroskap.

Nyere norske filmer

Siden tidlig 2000-tall har norske filmer blitt mer og mer populære blant norske kinogjengere. Etter noen labre år på 80- og 90-tallet, fikk norske filmer en renessanse. Etter hvert som interessen økte, ble sjangerne flere og budsjettene større. Mange husker kanskje de romantiske komediene Detektor, Johnny Vang og Buddy som kom på begynnelsen av 2000-tallet. De senere årene har vi hatt store suksesser som Max Manus, Kon-Tiki og Kongens Nei, som tar for seg viktige hendelser og personer fra norsk historie. Vi har og de seneste årene fått katastrofefilmer som Bølgen og Skjelvet, som er noe nytt innen norsk film.

Gjør suksess film om til ny suksess

Det er ikke lenger nok ha vært kåret som en suksess én gang. Det siste tiåret har gitt oss flere remakes, oppfølgere og såkalte prequels enn noen gang tidligere. Og det er ingen tvil om at flere vil det bli: Disney har fått blod på tann og var tidlig ute med å annonsere en rekke Disney-filmer som skulle få en digital overhøvling. Kvinnene ønsker å bevise at de også kan, og det har resultert i nye versjoner som «Ghostbusters» og «Oceans 8», og snart kommer den første James Bond med BH. Innimellom dukker det også opp brilliante oppfølgere, slik som Batman: The Dark Knight.

Filmer med kvinnelige hovedroller

Kvinnenes roller i film har ofte vært litt mindre minneverdige. De siste årene har det blitt mer bevissthet rundt temaet, og kvinner får flere roller enn «dama til» eller «den søte nabojenta». Lista over Oscar-vinnende filmer med kvinner i spissen blir lenger, og der finner vi blant annet Million Dollar Baby, Still Alice og The Blind Side. Du kjenner kanskje til klassikeren Tid For Ømhet, som gjorde stor suksess da den kom ut. Om du liker musikaler, lyder kanskje Cabaret og Funny Girl kjent. Ellers kan du sjekke ut Hidden Figures, Hvem er redd for Virginia Woolf, Stjålne år og Black Swan.